(Tajnička 1) má všestranné využitie. Semená z tejto rastliny sú v kuchyni malý zázrak. Pre množstvo minerálov,(tajnička 2) a aminokyselín sú lepším dopnkom výživy, ako sója. Zo semien sa tiež vyrába (tajnička 3).
RiešiťMuchotrávka (tajnička 1) je okrasou naších lesov. Patrí medzi jedovaté huby aj keď v minulosti ju naši slovanskí predkovia varili s pivom, kôli jej (tajnička 2) účinkom. Jej pomenovanie vzišlo z jej použitia na trávenie múch. Do osladenej vody sa namáčali klobúčiky a takto pripravený nápoj sa podával dotieravému hmyzu. Tento recept neskúšajte v dosahu detí.
RiešiťJednou z najviac cenených húb je muchotrávka (tajnička 1). Ako vzácna delikatesa bola podávaná na dvoroch rímskych cisárov a neskôr pápežov. Nájsť ju môžeme napríklad v okolí Košíc. Zbierať sa však nesmie, patrí medzi zákonom chránené druhy, takže vychutnať si ju môžu iba naši pozitívne diskriminovaní (tajnička 2).
RiešiťUpršané počasie a rastúce teploty prajú hubám. V dubových a bukových lesoch však treba byť opatrný a dávať si pozor na muchotrávku zelenú, ktorej mladé (tajnička 1) sú ľahko zameniteľné so šampiňómi. (Tajnička 2) z tejto huby je nebezpečná v tom, že keď nastanú príznaky otravy je už väčšinou pre labužníka neskoro, nakoľko (tajnička 3) sa vstrebali do organizmu.
RiešiťAko variť chutne a zdravo? Je to jednoduché. Dnes chutne a zajtra zdravo, alebo chutné jedlo v zdravom prostredí. Máj je ideálny čas na varenie v prírode, napríklad (tajnička 1) na chalupe. Čerstvý vzduch v spojení s vôňou (tajnička 2) dreva, naštartuje správnu chuť do jedla. A keď človeku chutí jesť, tak je zdravý.
RiešiťJedenie rýb počas tehotenstva zvyšuje u detí IQ a naopak znižuje vývinové poruchy. Ryby sú prevenciou proti (tajnička 1), srdcovo-cievnym problémom a alergiám. Takisto sú zdrojom (tajnička 2) mastných kyselín a množstva (tajnička 3), preto by mali spestriť náš kuchynský stôl aspoň raz do týždňa.
RiešiťDôležitým vitamínom počas tehotenstva a najmä pri kojení je (tajnička 1). Chráni pred (tajnička 2), podporuje rast a zdravý vývoj tela. Jeho nedostatok spôsobuje zníženú tvorbu materského mlieka. Jeho hlavným zdrojom sú vajcia, (tajnička 3) a pečeň.
Riešiť(Tajnička 1) je zelenina, ktorá sa k nám dostala až z ďalekej Číny. Hoci je to zelenina, pripravuje sa ako ovocie. Hlavne na jar príde vhod, ako náhrada jabĺk do koláčov. Okrem koláčov je vhodná aj ku (tajnička 2) mäsu. Táto rastlina prospieva krvnému obehu, pokožke a vlasom. Neprospieva však (tajnička 3).
RiešiťZázrak z kuchyne našich babičiek je (tajnička 1). Je to jediná zásaditá (tajnička 2), takže je vhodná pre ľudí s prekysleným žalúdkom. Pre vysoký obsah zinku, má priaznivé účinky na vlasy a nechty. Takisto je vhodné pre chudokrvných ľudí, nakoľko obsahuje veľa železa, navyše je významným zdrojom vitamínov skupiny B. Chýba mu len jedíné..., kôli tomu sa však odporúča pri (tajnička 3) diéte. Kedysi (tajnička 4) tvorilo základnú zložku našej - slovanskej stravy. Pripravovali sa z neho placky, kaše, polievky. Neskôr ho nahradila pšenica, raž a najmä ryža a zemiaky. Dnešná moderná kuchyňa, hlavne tá západná, ho znova objavuje a zaraďuje do jedálnička.
Riešiť© 20011-2023 3glav, s.r.o. All rights reserved